Text
 

C

control stupina

Apa de trandafiri apicultorului

Pentru ca activitatea apicola sa dea roadele scontate este nevoie ca apicultorul sa fie si un bun manager. Iata pe scurt principalele indatoriri ale fiecarui apicultor, repartizate pe lunile calendaristice:

Ianuarie

Albinele se afla in odihna de iarna. Apicultorul trebuie sa le asigure o liniste desavarsita (fara zgomote si trepidatii, ciocanituri in stupi etc.). Controalele care se pot face in stupina se refera la verificarea urdinisurilor sa nu fie blocate, la inlaturarea eventualelor deranjamente provocate de pasari (in special pitigoi). Este indicat a se monta hranitoare pentru aceste pasari care altfel vor cauta sa se hraneasca cu albinele moarte de la urdinis sau iesite afara deranjate de ciocanituri. In aceasta luna este indicat a se continua perfectionarea teoretica prin participarea la cursuri, conferinte, cumpararea de reviste, accesarea bibliotecilor si a Internetului pe teme apicole etc. In aceasta luna se definitiveaza planificarea activitatii stupinei pentru noul an apicol care a inceput in august-septembrie.

sus



Februarie

In colonii reincepe activitatea de crestere a puietului. In zilele cu temperaturi in jur de 120C s-ar putea conta pe un inceput de zbor de curatire, la stupii cu funduri detasabile putandu-se interveni pentru scoaterea cartoanelor asezate pe fundul lor etc. In stupina se curata zapada de pe vatra stupinei, se pun paie, rumegus etc. pentru ca albinele ce ies la zbor sa nu ramana inghetate pe zapada. Se pregatesc turtele cu miere sau cu serbet pentru sezonul care urmeaza. Periodic se controleaza urdinisurile si scandurile de zbor care vor fi curatate de albinele moarte (caci acestea atrag pasarile, care, prin ciocanituri repetate deranjeaza linistea albinelor din ghem). Se continua aprovizionarea pasarilor cu hrana langa stupina. Se continua pregatirea teoretica si repararea uneltelor apicole (rame, insarmari etc.).Pentru a preveni pierderile de albine iesite la zborul de curatire zapada de pe vatra stupinei va fi adunata si pusa la radacinile pomilor sau transportata in alta parte. Urdinisurile superioare se inchid definitiv. Pe timpul zborurilor de curatire urdinisurile de jos se tin larg deschise iar apoi se micsoreaza la 2-3 cm. Stupii trebuie feriti de curent si de umiditate. In stupina se instaleaza un adapator cu apa calda. Cartoanele de control puse in noiembrie pe fundul stupilor vor fi retrase. Daca stupii sunt prevazuti cu funduri mobile acestea vor fi intoarse. Cu aceasta ocazie se vor face observatiile de rigoare despre felul iernarii, notand cantitatea de albina gasita moarta, masurata cu un pahar mare ce contine 70 g albina.

La stupii cu fundul fix curatirea se face mai tarziu, o data cu revizia de fond. Reziduurile de pe fund si albinele moarte se ard.Incepand cu luna februarie consumul de hrana este din ce in ce mai mare, fapt pentru care coloniile cu lipsuri vor fi ajutate cu faguri cu miere (preincalziti) de la rezerva sau cu turte cu miere cristalizata pusa direct deasupra cuibului. Lipsa pasturii nelinisteste mult albinele, foamea de pastura generand o crestere mai mica de puiet si o longevitate micsorata a noii generatii, albinele doici epuizandu-si proteinele organice acumulate in corpul gras. Daca dispunem de faguri cu pastura acestia vor fi introdusi langa ghem, dupa ce vor fi stropiti cu 100 g sirop cald. In lipsa se poate da polen sau inlocuitori (praf de lapte) sub forma de turte. Polenul pulverizat poate fi dat pe deasupra podisorului cu sita, deasupra unui cartonas de 10 x 10 cm asezat deasupra ramelor. Polenul trece prin sita si cade pe cartonas, albinele luandu-l si folosindu-l la cresterea puietului.Pentru a avea sanse mari de valorificare a culesului de la salcam stimularea timpurie trebuie inceputa de la sfarsitul acestei luni, sau cel tarziu in prima decada a lunii martie. Prin inlocuirea contingentelor vechi de albine, in care iarna s-au putut raspandi o serie de boli, micoze si paraziti, se produce spontan o insanatosire si o inviorare generala a coloniilor. Dar, pana la schimbarea albinei batrane, va apare o perioada de criza in viata coloniilor de albine. Acumularea de albine pentru formarea marii rezerve de culegatoare pentru marele cules din luna mai va avea loc abia in lunile martie, aprilie si mai.

Pentru ca hranirea de stimulare sa dea rezultate sunt necesare 55-60 zile de stimulare inainte de aparitia culesului principal. Stimularea trebuie oprita in functie de planul de cules, cu 30 de zile inainte de aparitia ultimului cules principal, altfel, populatia numeroasa va consuma din rezerve si chiar va roi. In mod obisnuit, pentru a creste puietul dintr-un fagure de cuib, albinele consuma un fagure de miere si pastura. De aceea, apicultorii care nu au un cules insemnat pana la salcam, care infloreste in jurul datei de 15 mai, nu vor incepe hranirea de stimulare decat in jurul datei de 15-20 martie si o vor opri in jurul datei de 15 aprilie. In situatia in care apicultorul practica stuparitul pastoral hranirea de stimulare va continua pana in preajma plecarii.

sus



Martie

In natura incepe dezvoltarea anumitor plante (salcia, brusturul, brandusa, rachita etc.). La albine incepe dezvoltarea coloniei ca unitate biologica. Dupa zborul de curatire se consuma mai multa hrana din rezervele stupului (inclusiv din corpul gras). Se supravegheaza atent zborul de curatire si in caz de forta majora se unifica coloniile slabe. Se aplica serbet sau pungi cu miere la coloniile fara hrana suficienta, notandu-se orice interventie in fisa fiecarei familii. Daca timpul este favorabil se poate trece la revizia de fond.

sus


 

Aprilie

In aceasta luna infloresc artarul, aninul, plopul, ulmul, ciresul, salciile, pomii fructiferi etc., coloniile continuandu-si dezvoltarea pe seama unor provizii si culesuri pe masura. Se pot descapaci faguri cu miere dupa diafragma, administra portii mici de sirop sau turte cu miere.

Apicultorul trebuie sa urmareasca urmatoarele aspecte:

  • daca albinele efectueaza un zbor normal;
  • la un control scurt sa observe daca coloniile nu sunt cumva orfane (revizia sumara);
  • la revizia de fond, coloniile gasite orfane sau foarte slabe sa fie unificate;
  • toate coloniile sa fie stimulate in vederea cresterii unei cantitati cat mai mari de puiet;
  • se incepe largirea cuiburilor;
  • se face tratarea medicamentoasa contra varrozei;
  • se trateaza prin fumigatii cu sulf rezerva de faguri avand grija ca vasul cu sulf sa stea deasupra fagurilor, intrucat vaporii de sulf sunt mai grei decat aerul si se lasa in jos;
  • pe suprafetele disponibile se va imbunatati vegetatia poleno-melifera prin plantarea unor plante ca rostopasca, facelia, pomi fructiferi sau salcii decorative;.

sus


 

Mai

Este perioada de inflorire a salcamului alb, a trifoiului si paltinului de munte. Dezvoltarea coloniei este favorizata de primele culesuri masive care determina imputernicirea lor prin cresterea puietului si aparitia albinelor tinere, albinele manifestand o tendinta de ocupare tot mai accentuata a spatiului stupului. Daca nu au la timp spatiul necesar albinele intra in frigurile roitului. De aceea trebuie avuta in vedere largirea cuibului la timp cu faguri sau corpuri noi. Se va continua dezinfectarea fagurilor de la rezerva. Se organizeaza pastoralul avand grija sa facem din timp recunoasterea locurilor de amplasare a stupilor la salcam I si II etc.

sus



Iunie

Obtinerea matcilor de mare productivitate necesita o munca de selectie, rezultatele acestei munci fiind cu totul deosebite. Din punct de vedere al surselor nectaro-polenifere este considerata cea mai bogata luna (continua sa fie in floare castanul, otetarul, salcamul artarul, arinul, alunul, crusinul), infloreste teiul, zmeurul, sparceta, mustarul, mazarichea, trifoiul hibrid, facelia, floarea soarelui etc. Coloniile pregatite inca din luna mai de catre apicultor ajung la dezvoltarea maxima, dand mult de lucru prin aparitia tendintelor de roire sau preocuparilor legate de inmultire. Se organizeaza deplasarile la pastoral.

sus


 

Iulie

Sunt posibile in continuare infloriri la tei, floarea soarelui, mur, salcam japonez, trifoi, sulfina alba etc. In aceasta luna se va acorda o importanta marita urmatoarelor aspecte:

  • studierii posibilitatii deplasarii la culesuri tarzii sau administrarii de hraniri cu biostimulatori;
  • terminarea lucrarilor de inlocuire a matcilor; dezvoltarea roiurilor si nucleelor; desfiintarea coloniilor slabe si bezmetice;
  • stabilirea si aranjarea locului de iernare; tratarea cu pucioasa a rezervei de faguri.

sus


 

August

Sursele nectaro-polenifere sunt tot mai reduse ele mai dainuind doar in unele zone geografice cum sunt cele din Delta sau in culturi (facelia, trifoi, mustarul alb, iedera, dalia, floarea soarelui furajera in a doua semanatura). Aceasta luna este punctul de pornire pentru viitorul an apicol. Semnalul este dat de albine care incep sa-si alunge trantorii, pregatindu-se de iernare. Albinele care eclozioneaza in a doua jumatate a lunii august si in luna septembrie vor forma populatia de iernare. Cuibul va fi treptat redus, coloniile slabe vor fi unificate, se vor incepe hranirile de completare si de stimulare (inlocuind in prealabil mierea de mana).

sus


 

Septembrie

La organizarea cuibului pentru iernare se va avea in vedere includerea in cuib a fagurilor cu miere capacita si a celor cu polen si pastura astfel incat la sfarsitul lunii, acestea sa-si poata forma la randul lor rezerva de grasimi si proteine. Se curata hranitoarele, se dezinfecteaza utilajele, se revizuiesc si sorteaza fagurii de la rezerva prin indepartarea celor uzati si negri. Se face inca un tratament cu pucioasa. Se vor lua masuri contra furtisagului si a viespilor prin asezarea capcanelor (sticle cu coji de mere sau alte fructe asezate in preajma).

sus


 

Ceaiurile stimulative

Sub forma de infuzie sau decoct, nu numai ca stimuleaza dar au si proprietati medicamentoase putand fi date albinelor in hrana stimulenta (ceaiul de cuisoare) sau medicamentoasa (ceaiul de macris). Preparate separat si strecurate ele sunt adaugate in sirop, impreuna cu o cantitate de miere (1 lingura la litru sirop), totdeauna calde, proaspete si in mici cantitati. A se avea grija sa nu folosim soiurile cu floare galbena sau roz de floarea soricelului (nerecomandate pentru albine), ci numai florile albe. Unele sucuri de legume contin fitoncide care distrug multi microbi nocivi si prelungesc viata albinelor: 25 g suc de ceapa la litru sirop prelungeste viata albinelor chiar daca siropul se da fara intreruperi; cu aceeasi cantitate de suc de usturoi se poate prelungi viata, dar daca se da fara intrerupere durata de viata scade. Sucul de morcov se da 100 g la 10 litri dar cu intreruperi.

Atentie!

Ceaiurile nu trebuie sa fie foarte concentrate pentru a nu indeparta albinele. Exemplu: pelinul in exces face siropul foarte amar.

sus


 

Ceapa

Ca si usturoiul, ceapa contine fitoncide si este indicata a fi folosita in combinatie cu ceaiuri, vitamine si alte sucuri de legume, la alcatuirea siropurilor de stimulare sau medicamentoase, prelungind viata albinelor. Siropul cu suc de ceapa (25 ml la litru) se administreaza fara restrictie, cu conditia ca hrana ingerata sa nu fie depozitata in faguri, compromitand mierea recoltata.

sus


 

Centrifuga

Extractorul se recomanda a fi confectionat din inox. Exista 2 tipuri: tangential si radial. Cel mai folosit este cel tangential (mai putin voluminos) neajunsul lui constand in etapizarea extractiei pentru a evita distrugerea fagurilor. In cazul stupinelor mari se recomada folosirea extractorului tangential.

sus


 

Citate celebre

Einstein

Daca albinele ar disparea de pe suprafata globului omul nu ar mai avea de trait decat aproximativ 4 ani; mai multe albine, mai multa polenizare, mai multa iarba, mai multe animale, mai multi oameni (Traducere libera).

Sfantul Antim din Chios

"Dumnezeu nu-i separa pe cei drepti de pacatosi si nici nu-i compara pe cei rai cu cei buni. Albina daca gaseste un pic de zahar pe o scrumiera, nu importa cat de murdara este aceasta, va lua zaharul pentru a face din el miere. Dumnezeu nu se uita daca omul este in pacat sau in virtute, nici daca este bun sau rau. El cauta doar momentul in care sa Se apropie pentru a-i veni in ajutor."

sus


 

Cloroformul

Este folosit pentru anestezierea albinelor (aproximativ 15 picaturi pe o sugativa introdusa pe urdinis, sub rame, dupa care se astupa urdinisul timp de 2-3 minute), in vederea recuperarii familiilor bezmetice.

sus


 


Colectari

Colectarea si conditionarea polenului

Polenul este un aliment proteic cu proprietati exceptionale.

Colectoarele se instaleaza atunci cand in natura exista polen destul de mult, la acele familii care au mai mult de 4 rame ocupate cu puiet, deoarece, cu cat este mai mare suprafata acoperita cu puiet, cu atat este mai mare si cantitatea de polen ce se aduce zilnic in stup. Se vor aseza in pozitie activa seara (fiind lasate cel putin 7-8 zile), dupa incetarea zborului pentru ca albinele sa recunoasca noua situatie atunci cand se vor reintoarce. Fiecare colector trebuie protejat de ploaie si de razele soarelui cu o copertina improvizata iar polenul trebuie ridicat zilnic, in special din cele lasate la urdinis unde, din cauza aerului cald, care este evacuat din stup, se produce un condens puternic datorat aerului rece din atmosfera, fapt ce-i mareste mult umiditatea. Polenul recoltat trebuie uscat cat mai repede, deoarece daca este tinut mai mult, in contact cu aerul poate primi o serie de microorganisme care il fac de nefolosit. Uscarea se face prin folosirea utilajelor anume construite in acest scop si in care se realizeaza temperatura de maximum 45 grade C. Polenul este bine uscat atunci cand daca il turnam dintr-o mana in cealalta se aude un sunet metalic asemanator celui care se aude la vanturarea fasolei sau a cerealelor uscate. Dupa conditionare, polenul se depoziteaza in bidoane sau borcane inchise ermetic, in prezenta bioxidului de carbon sau a tetraclorurii de carbon. Pentru 1 kg de polen in vederea conservarii contra moliei polenului sunt necesare continutul a doua capsule de autosifon sau 20 picaturi de tetraclorura de carbon, dupa introducerea conservantului vasul legandu-se la gura. Un alt mod de conservare consta in punerea polenului in saci de masa plastica sau in recipiente perfect inchise ce pot fi pastrate in locuri racoroase unde temperatura nu depaseste 8 oC, in beciuri sau in frigidere, sacii trebuind sa fie perfect etansi. Polenul destinat hranirilor timpurii poate fi conservat in amestec cu zahar pudra (1 parte zahar pudra si 2 parti polen), pastrat la temperatura camerei. Polenul proaspat poate fi pastrat prin omogenizare in miere (1 kg polen proaspat, dupa alegerea tuturor impuritatilor, este omogenizat intr-un vas cu 0,4 kg miere de salcam. Pasta obtinuta se pune in borcane care se leaga la gura cu celofan si se pastreaza in frigider, in compartimentul de sub congelator.

Colectare polen

sus


 

Curatirea rapida a polenului

Curatirea polenului recoltat de albine se poate face bine si repede cu ajutorul unui ventilator electric de birou, care se aseaza in interiorul unui tunel prismatic, confectionat din carton sau PFL, in vederea dirijarii aerului suflat. Pe partea opusa a tunelului, deasupra unei tavite, in curentul de aer, lasam sa curga cate putin polen. Corpurile straine usoare ca: aripile, piciorusele albinelor, scamele etc. sunt antrenate de aer si cad pe o coala de hartie asternuta langa tava. Albinele moarte si alte corpuri mai grele cad pe polenul din tava dar ele sunt usor vizibile si pot fi culese si indepartate cu usurinta. Pentru uscarea polenului este folosita o rama de lemn de dimensiunile 50 x 40 cm din scanduri de brad groase de 2 cm cu latimea de 1 cm. La colturi rama e prevazuta cu picioruse de lemn inalte de 5 cm avand fixata pe colturi o panza de tifon bine intinsa, prin lipire cu aracet. Seara, dupa strangerea polenului din sertarase, asezam polenul in cadrul ramei, pe panza de tifon, intr-un strat nu mai gros de 1 cm. Peste fata de sus a ramei asternem o alta panza de tifon, intinsa bine, asa incat spatiul de 1 cm de la suprafata stratului de polen pana la marginea de sus a ramei sa ramana liber. Incarcate cu polenul zilei, ramele sunt adapostite in timpul noptii in cabana stupinei. A doua zi, daca vremea e frumoasa, se scot ramele afara din cabana si sunt asezate pe capacele stupilor, ancorate cu sfoara, ca sa nu fie luate de vant. In trei zile uscarea este completa. Daca ploua ramele trebuie lasate in cabana. Daca nu ploua dar cerul e acoperit, expunem ramele afara, la aer, cu multa grija. Panza de tifon are firul scamosat si nu lasa soarele sa patrunda la polen. Daca nu se sfarma usor, este semnul ca polenul e destul de uscat. A doua proba consta in aruncarea intr-un borcan de sticla a boabelor de polen. Daca la izbirea de peretii de sticla se aude un zgomot sec pe care il fac si boabele de grau in aceiasi situatie, ne putem convinge definitiv ca polenul este suficient de uscat.

Colectare polen

sus


 

Uscarea polenului cu ajutorul energiei solare

Folosind sipci de 20 x 10 mm se confectioneaza niste dreptunghiuri de 400 x 500 mm, carora le aplicam o plasa din material plastic, obtinand astfel niste tavi carora le aplicam apoi, la fiecare, cate 4 picioare din sipca de 20 x 10 x 50 mm fixate in cele patru colturi. Polenul este intins in aceste tavi in strat de cca 10 mm care, in greutate, reprezinta circa 1 kg. Stratul de polen este acoperit cu o bucata de hartie pergament, dupa care tava este invelita in tifon si asezata pe acoperisul de tabla al unui stup.

Colectare polen

sus


 

Conservarea polenului

Dupa uscare, polenul se curata de impuritati si de praful de polen. Separarea prafului de polen se face cu ajutorul unei site dese. Praful de polen va fi utilizat in hranirea coloniilor iar grauncioarele uscate si curatate vor fi pastrate in locuri uscate, in borcane ermetic inchise, tratate cu bioxid de carbon, spre a ucide daunatorii care s-ar fi putut strecura in masa lui. Polenul curatat, impartit in doua categorii: de primavara si de vara, il punem la pastrare in borcane mari, de 20 de litri iar bioxidul de carbon il procuram din capsulele de autosifon care se vand la sifonarii. Pentru difuzarea lui in masa de polen, ne servim de armatura metalica - prelungita cu teava de sticla a unui autosifon. Introducem teava de sticla in borcan, in masa de polen, ramanand afara armatura metalica. In lacasul cunoscut insurubam si descarcam succesiv cateva capsule de bioxid de carbon. Controlam apoi cu un chibrit aprins (introdus in interiorul borcanului la gura lui), daca nivelul bioxidului de carbon a ajuns la gura borcanului. Daca chibritul se stinge, inseamna ca in borcan este destul bioxid de carbon, daca nu completam. Bioxidul de carbon e un gaz mai greu decat aerul. Scapat din capsula cu forta el cade pana la fundul borcanului.

Colectare polen

sus


 

Coliviile

Coliviile sunt mici dispozitive de diferite tipuri folosite pentru protectia matcilor sau a botcilor atunci cand acestea sunt introduse in alte colonii. De fiecare data cand sunt folosite acestea se oparesc cu apa fiarta si sunt lasate sa se usuce in vederea indepartarii mirosului matcii precedente si dezinfectarii. Daca nu vom proceda asa, matca introdusa in cusca, simtind mirosul unei rivale, incepe sa se agite in colivie, fapt ce va contribui la ingreunarea primirii ei de catre albinele stupului. Coliviile trebuie sa fie prevazute cu pasta de miere, zahar pudra si polen iar ochiurile sitei sa fie de 2-2,5 mm marime pentru ca schimburile dintre albine si matca sa se faca in cele mai bune conditii. Asezarea coliviei se face intre 2 faguri cu puiet necapacit, caci acolo sunt cele mai multe albine tinere, avand grija ca in colivie sa nu fie nici o albina insotitoare. Daca stupul este atacat de hoate trebuie mai intai sa inlaturam cauzele furtisagului si numai dupa ce totul a intrat in normal poate fi eliberata matca din colivie. Intotdeauna, dupa ce s-a introdus o matca sa se puna la urdinis un vestibul de control.

colivia automata

sus


 

Colivia automata

Este prevazuta cu 2 canale de dimensiuni diferite ce se umplu cu serbet (vezi catalog apicol 1976 la pozitia 1412). Primul canal va fi eliberat in 24 ore, albina gazda putand intra in cusca, luand contact cu matca. Dupa alte 12 ore va fi eliberat si cel de-al doilea canal prin care matca, familiarizata intre timp cu albinele, va iesi din colivie si isi va incepe activitatea.

coliviile

sus


 

Colivia tip Miller

Este una din cele mai folosite fiind confectionata din plasa de sarma cu ochiuri de 3 mm cu ajutorul unui calapod de lemn. Unul din capete este inchis complet iar la partea opusa se gaseste orificiul de introducere a matcii, pe unde aceasta poate fi eliberata de catre albine. Acest orificiu se acopera cu un dop de lemn care, dupa 24-48 de ore, este inlocuit de apicultor cu un dop din fagure artificial, perforat, pentru a putea fi ros mai usor de catre albine. Colivia este introdusa intotdeauna, in pozitie oblica, cu varful in jos in mijlocul cuibului, in prezenta puietului si pe portiuni de fagure cu hrana avand grija sa nu naclaim matca.

coliviile

sus


 

Colivia Titov

Se lucreaza cu ea dupa aceleasi principii. Poate fi procurata de la magazinele apicole (vezi Catalog apicol, reper 1411).

coliviile

sus


 

Colivia tip capac

Cu ajutorul acestei colivii (vezi Catalog apicol reper 1417) se realizeaza acceptari sigure in orice perioada a anului. Familia de albine careia trebuie sa i se introduca noua matca se orfanizeaza un timp mai indelungat, perioada in care se vor distruge toate botcile aparute. Se aplica colivia cu matca pe o zona de fagure din mijlocul cuibului, care cuprinde o mica suprafata cu miere si puiet in eclozionare. Colivia tip capac cu plasa de sita este de forma patrata (cu laturile de aproximativ 130 mm), sau rotunda, fiind prevazuta la baza cu o rama de tabla zincata inalta de 18 mm, avand zimti pe marginea de jos, care se infig in fagure, prinzand sub ea matca. Pentru a se evita prinderea matcii in zimtii ramei, intr-un colt al capacului, se decupeaza un orificiu oval (de 15 x 25 mm) peste care gliseaza un oblonas din tabla (pe unde introducem matca). Sita coliviei capac are ochiuri de 2,5 x 2,5 mm si este prinsa de rama de baza cu o alta rama din tabla cositorita (sau nituita).

coliviile

sus


 

Colivia tip Benton

Aceasta este folosita, de regula, pentru transportul matcilor la distanta (vezi Catalog apicol reper 1416). Pentru eliberarea matcii se creeaza un orificiu in dreptul compartimentului cu hrana, opus orificiului pentru introducerea matcii si albinelor insotitoare. Se introduce in mijlocul cuibului si se fixeaza cu ajutorul unei placute metalice intre doua rame in asa fel incat hrana sa fie in jos. Reusita introducerii e sigura, doar daca eliberarea sa se realizeaza intr-un timp mai indelungat (pana la 8 zile).

coliviile

sus

Cusca tip Zander

Cusca Zander (vezi Catalog apicol reper 1408) va fi asigurata cu hrana de buna calitate (serbet din zahar pudra si miere de salcam) si totdeauna cu 5-7 albine insotitoare foarte tinere (3-10 zile), luate de obicei din familia pornitoare. In cazul neasigurarii acestor conditii, calitatea viitoarelor matci poate fi compromisa.

coliviile

sus


 

Coloniile

Coloniile de stransura

Unii apicultori folosesc metoda imputernicirii familiilor de productie prin cedarea culegatoarelor a 1-3 colonii vecine, obtinand colonii foarte puternice care vor da productii record, dar, in cazul culesurilor compromise acestea risca sa roiasca.Coloniile de stransura sunt formate fie prin unirea a 2-3 colonii, fie prin unificarea coloniei mama cu nucleul ajutator din acelasi stup sau cu roiul stolon alaturat. Cele mai rentabile colonii provenite din stransura sunt cele care au 5 kg de albina culegatoare.

coloniile

sus


 

Coloniile doici

Asa cum spunea Ruttner, "colonia aleasa pentru cresterea in continuare a botcelor trebuie sa aiba cel putin sase faguri de puiet in marime Dadant. Abia cand acest volum de puiet este atins si dupa ce au eclozionat primii trantori se poate incepe cresterea (de obicei in luna aprilie)". FC este prescurtarea familiei crescatoare sau familiei doici ce se ocupa cu hranirea viitoarelor regine. Cresterea botcilor se poate face fie prin orfanizarea totala sau temporara a FC, fie in prezenta matcii. Inainte de capacire botcile pot fi crescute fara izolarea matcii, cu conditia ca acestea sa fi fost pornite in crestere intr-o familie tip starter. Dupa capacire, este nevoie sa izolam matca, intrucat prezenta botcilor capacite incepe sa o deranjeze. Familiile crescatoare sunt organizate si fac parte din lotul de prasila, stiut fiind ca o parte din insusirile lor vor fi transmise, prin hrana, viitoarelor regine.Se aleg din LP (lotul de prasila) fiind asigurate cu multa miere, polen si albina tanara. In fiecare stup crescator se introduce numai cate 1 rama cu 2 sipci port-botci cu larve, ridicata din starter. Atunci cand larvele cu botci sunt capacite putem introduce cea de-a doua rama port-botci scoasa din starter.

Rama port-botci va trebui sa aiba (pe speteaza superioara) notata pozitia ei fata de mijlocul cuibului (cu ajutorul unei sageti), pozitie care nu va fi niciodata schimbata, indiferent de cate ori va fi scoasa rama. Botcile vor fi verificate din 24 in 24 de ore, cele mici si botite fiind eliminate. A 2-a si a 3-a zi, cand vine randul sa eclozioneze celelalte larve din fasiile puse in pornitor, acestea se introduc in alti stupi crescatori si nicidecum in cei ce au deja in cuib cate o prima rama cu botci. Abia in a 4-a zi de la prima operatie, cand primele rame port-botci au deja botci capacite, se pot introduce in primii 2 stupi crescatori alte rame port-botci cu larve gata de eclozionare, scoase din stupul pornitor, acestea asezandu-se separat de prima rama, avand intre ele un fagure despartitor cu puiet capacit. Dupa alte 3 zile primele rame cu botci din primii 2 stupi crescatori se retrag definitiv, botcile distribuindu-se la nucleele de imperechere, ori la stupii cu matci batrane spre preschimbare, sau sunt transferate in custile de eclozionare (tip Zander) puse intr-o familie puternica, in vederea implantarii in nuclee de imperechere suficient de puternice (pentru a asigura temperatura optima).

Manuirea ramelor port-botci se va face cu toata atentia, fara lovituri, zdruncinaturi, evitand verificarile in zilele cu vant, soare puternic, mai ales daca botcile nu sunt capacite. Pentru a nu pierde caldura stupii pornitori, crescatori si pastratori trebuie sa fie bine impachetati. Matcile crescute in conditii vitrege nu dau rezultatele scontate, calitatea lor fiind influentata mult de lipsa caldurii si alimentatiei bogate.

coloniile

sus


 

Coloniile finisoare

Finisarea botcilor in corpul al doilea al stupului despartit cu gratie nu da rezultate bune. Colonia de finisare trebuie sa fie independenta, puternica si semi-orfana, cu albine care circula in stup fara intermitente si alimentata mereu cu hrana si cu puiet capacit. De aceea este indicat ca ramele port-botci sa fie puse intotdeauna in corpul inferior, intre 2 faguri cu puiet larvar, stupii de crestere fiind totdeauna bine impachetati pentru a feri botcile de variatiile bruste de temperatura (botcile fiind foarte sensibile). Pentru a preintampina distrugerea botcilor de catre matcile coloniilor finisoare, ramele port-botci sunt izolate cu gratii Hanemann.

coloniile

sus


 

Coloniile mama

Sunt familiile de albine donatoare de larve viitoare matci, alese din lotul de prasila (LP), cu insusirile cele mai bune din stupina, organizate special in acest scop. Pentru a avea la o data precisa larvele dorite, matca familiei donatoare este izolata pe un fagure cladit, bun de ouat (stropit cu sirop pentru a fi insamantat mai usor). Dupa insamantare fagurele este ridicat si folosit pentru transvazare sau formarea botcilor de crestere artificiala a matcilor. In prezent exista o tehnologie de crestere ce foloseste botci de plastic, utilajele putand fi procurate din strainatate, una din adrese fiind Karl Jenter, Eschenweg 17, D-72622 Nürtingen, Tel. und Fax 07022/39880 (Ausland: 0049/7022/39880).

coloniile

sus


 

Colonii pastratoare

Pot fi coloniile crescatoare sau cele special orfanizate pentru pastrarea botcilor si matcilor de prisos protejate, fiind indicate mai ales cele cu albina tanara, chiar si coloniile furnizoare orfanizate in acest scop. Botcile lasate in familiile crescatoare, fara protectie, pot fi atacate de prima matca eclozionata. Pentru preintampinarea pierderilor ele se pun cu 2 zile inainte de eclozionare, in cate o colivie de protectie, unde, dupa eclozionare, intr-o mica scobitura de la fundul coliviei matcile gasesc cateva picaturi de miere amestecata cu hrana proteica. Prin plasa de sarma a coliviilor matcile sunt hranite de albinele doici. Coliviile de pastrare sunt asezate intr-o rama speciala, denumita rama port-colivii cu 2 stelaje basculante, unde ele stau insirate pe 2 randuri. Coliviile de pastrare raman in coloniile crescatoare-pastratoare cel mult 3-4 zile pana la amplasarea in nucleele de imperechere, coloniile respective fiind hranite din abundenta cu hrana proteica.

coloniile

sus


 

Coloniile tata

Se recomanda sa existe cate o familie crescatoare de trantori pentru fiecare 50-100 de matci. In cazul inceperii lucrarilor extratimpurii, cresterea trantorilor se demareaza cu 15 zile mai devreme (in cazul in care matcile ocolesc fagurii de trantori pusi in mijlocul cuibului, acestea se izoleaza pe fagurii respectivi cu gratii despartitoare iar coloniile se stimuleaza puternic). In momentul iesiri la imperechere a matcilor neimperecheate, trantorii cu insusiri nevaloroase din celelalte colonii sunt izolati in stupii de provenienta prin montarea unor gratii Hanemann sau a colectoarelor de polen.

coloniile

sus


 

Combaterea furtisagului

Pentru a nu se ajunge aici este nevoie sa prevenim, aparitia furtisagului aparitia acestuia fiind datorata in cea mai mare parte greselilor apicultorilor. Combaterea consta in urmatoarele:

  • scandurele de zbor ale stupilor atacati si albinele hoate vor fi udate cu apa;
  • urdinisurile stupilor slabi vor fi drastic micsorate;
  • in fata urdinisului atacat se inclina o oglinda, ceva mai lunga ca urdinisul si putin mai inalta decat el, astfel incat acesta sa poata fi ascuns cu totul; hoata cand vrea sa intre vede in oglinda propriul ei chip si, banuind ca-i iese inainte o aparatoare, se retrage in graba, dupa cateva nereusite renuntand; albinele propriului stup, isi vor gasi repede intrarea, pe marginile si spre capetele oglinzii;
  • in cazul in care masurile obisnuite nu dau roadele scontate, vom ciocani stupul pentru ca albinele sa iasa in numar mare si sa vina in ajutorul luptatoarelor; cu acest prilej hoatele vor parasi si ele stupul si cand incearca sa intre din nou il vor gasi inchis de albinele iesite la urdinis, se vor descuraja si-si vor cauta de lucru in alta parte;
  • un alt mijloc este ungerea scanduri de zbor, in dreptul urdinisului, cu acid fenic, creolina sau petrol;
  • cand totusi furtisagul nu poate fi oprit, sau a doua zi totul se reia de la inceput, vom insemna cu faina albinele hoate si le vom urmari unde se duc; in cazul depistarii stupului atacator, acesta va fi adus in locul celui atacat si viceversa;
  • in cazul in care stupul atacator nu apartine stupinei, in locul lui va fi adus un stup gol, vechiul stup fiind complet inchis si tinut la rece, asigurandu-i apa necesara, pana la trecerea pericolului.

 

sus

 


 

Comportarea fata de albine

Manuirea albinelor este abecedarul apicultorului incepator. Zadarnic cunoaste cineva toata teoria apicola daca atunci cand trebuie sa aplice nu va avea rabdare, sange rece, liniste, stapanire de sine ca sa nu irite albinele printr-o comportare brusca si fara rost. Oamenii nervosi, cu miscari repezi, care vor sa faca totul in fuga, care nu pot sa rabde usturimea ascutita a intepaturii albinei pana aseaza incet fagurele la locul lui, pentru ca abia apoi sa scoata acul, numai dupa ce isi vor corecta o astfel de comportare, vor putea face apicultura. Comportarea neatenta si brutala duce implicit la iritarea albinelor. De pilda, cand se scutura in stup albinele de pe faguri, colonia se tulbura mult. Operatia se face in fata urdinisului pe un carton sau un placaj. Daca totusi trebuie ca scuturarea sa se faca in stup, se vor scoate mai intai 3-4 faguri din marginea stupului de pe care albinele se scutura in golul ramas.

Fagurii cu puiet deschis nu se scutura, ci se matura cu peria apicola. Folosirea periei de scuturat se face cu atentie. Rama de pe care albinele sunt periate se tine de una din laturile inguste (latimea periei fiind cat latimea ramei), impingand usor albina. In situatia in care este nevoie sa periem albina de pe un fagure cu puiet, rama se va tine inversata (cu letisorul inferior in sus, iar cu cel superior in direct contact cu una din ramele cuibului). In felul acesta miscarea de maturare a albinelor se face in directia de inclinare naturala ce o au celulele in fagure, fara ca firele de par din perie sa poata patrunde in celule. In al doilea rand, in aceasta pozitie peria nu atinge antenele albinelor care in majoritate stau pe fagure cu capul spre letisorul superior. Acestea sunt organe foarte sensibile care atinse provoaca reactii de aparare si atac. Operatia periatului se face incet, cu miscari usoare, scurte, pentru ca albinele, impinse cu peria, sa coboare in intervalul dintre doi faguri.Apicultorul trebuie sa fie intotdeauna curat, sa nu miroase a sudoare, a mirosuri tari, alcool, sa nu aiba carii dentare netratate, sa fie imbracat in halat alb cu maneci lungi ce se incheie cu elastic, sa aiba asupra sa un echipament apicol strict necesar (afumator, daltita de ridicat ramele, peria, ladita portativa), avand la indemana si unele utilaje marunte (colivii de inchis matcile, cuie, ciocan, cleste etc.).

Afumarea albinelor se face cu masura. In cantitate mare fumul ameteste albinele, le face sa-si piarda simtul directiei, le dezorganizeaza si le intarata. Reorganizarea totala a coloniei are loc abia dupa 48 de ore. Acesta este si motivul pentru care apicultori buni practicieni evita sa umble la stupi in  timpul marilor culesuri, iar atunci cand cerceteaza stupii sunt cat mai operativi, folosind fumul cat mai putin cu putinta. La revizia de primavara fumul sperie asa de mult regina incat aceasta, daca se nelinisteste si incepe sa fuga pe faguri risca sa fie omorata de albine. De aceea afumarea stupilor, mai ales printre rame va fi evitata.

 

sus


 


Comportarea matcii

Cat e forate tanara matca nu iubeste lumina si fuge de zgomot, sensibilitate care dispare pe parcurs. Dupa eclozionare, tanara matca distruge toate botcile capacite, rozandu-le lateral pentru crearea unui mic orificiu pe unde isi introduce acul. Albinele largesc apoi acest orificiu si elimina cadavrul matcii omorate. In cazul in care unele regine reusesc sa eclozioneze se incinge lupta intre ele, prinzandu-se una de alta corp la corp, cautand sa se sfasie cu mandibulele si sa se strapunga cu acul, ramanand in final doar o singura matca.Cu 4-5 zile inainte de iesirea primului roi matca batrana devine nelinistita, depunand doar cateva oua caci albinele nu o mai hranesc corespunzator. In aceste imprejurari matca emite uneori un fel de sunete, "cantecul matcii", sunete ce se repeta tot mai des pana in momentul plecarii roiului primar.Cantecele reginelor tinere inainte de eclozionare sunt mai vioaie si mai agresive. La eclozionarea tinerei matci, daca colonia nu vrea sa mai roiasca, o lasa pe tanara regina sa-si atace surorile care mai sunt in botci. Atunci cand colonia roieste albinele nu permit rivalelor sa se intalneasca si sa se atace (hranind matcile captive in botci) manifestarile de manie ale ambelor tabere putand fi auzite de apicultorul atent. Uneori, astfel de sunete emit si matcile imperecheate, in perioadele cand nu sunt bine hranite (atunci cand nu oua - perioada de diapauza), sunetele fiind mai grave.

 

sus


 

Controlul primirii matcilor

Controlul acceptarii se face dupa ce a trecut cel putin o saptamana de la introducere, intrucat albinele pot ucide noua matca, chiar daca a inceput sa oua. In perioada lipsei culesului sau al declansarii furtisagului acceptarea este foarte grea si de aceea se utilizeaza toate metodele posibile pentru a determina acceptarea (hranirea stimulativa, ridicarea fagurilor cu puiet larvar etc.

sus


 

Conditiile de cules

In perioada culesurilor abundente coloniile de albine primesc usor matcile tinere, dar cand culesul lipseste acceptarea devine greoaie (albinele izgonesc trantorii - a nu se confunda cu izgonirea normala din toamna - exista tendinta de furtisag etc.). Daca insa in perioada lipsita de cules, cu cateva zile inainte, dam familiilor sirop din abundenta, matcile vor fi primite foarte usor, mai ales daca se continua hranirile si dupa introducere. A se avea in vedere prevenirea furtisagului caci in aceste conditii matcile nu vor fi primite.

sus


 

Conditiile de transport

Un transport de durata (5-7 zile) constituie o piedica mare pentru acceptare, intrucat matca sufera un soc fiziologic, care se caracterizeaza prin intreruperea ouatului o perioada mai lunga sau mai scurta, fapt ce-i produce un dezechilibru, motiv pentru care albinele, sesizand fenomenul, nemultumite de ea, o elimina din start sau uneori dupa inceperea firava a pontei.

sus


 

Consangvinitate

Una din metodele de ameliorare folosita cu scopul de a consolida insusirile dobandite la un numar restrans de indivizi sau numai la unul singur este CONSANGVINITATEA sau imperecherea inrudita. Imperecherea consangvina intre reproducatori cu insusiri deosebite duce la obtinerea rezultatelor superioare atunci cand este insotita de o intensa munca de selectie.

Adelfogamia sau consangvinitatea este imperecherea indivizii inruditi de aproape. Efectele consangvinitatii la animale sunt foarte diferite, in cazul cresterii albinelor fiind indicata o consangvinitate moderata, inauntrul unei rase, dublata de o constanta hibridare intre liniile si tulpinile acesteia.

Tulpina ameliorata este unitatea imediat superioara, adica o uniune de familii si de linii ce acopera un anumit teritoriu. Mai multe tulpini formeaza o rasa (exemplu: rasa carpatina). Pentru evitarea efectelor negative cauzate de o consangvinizare prea stransa crescatorul de matci trebuie sa ia urmatoarele masuri:

  • matca coloniei din care se ia materialul biologic sa intruneasca suma calitatilor prevazute la capitolul selectie;
  • colonia crescatoare sa aiba aceleasi calitati exceptionale, dublate de predispozitia deosebita spre crestere;
  • colonia crescatoare de trantori sa aiba o matca din alta linie;
  • la 2-4 ani se face o infuzie de sange proaspat pentru coloniile crescatoare de trantori, prin procurarea de matci din alte linii, ce apartin aceleiasi tulpini (sesul Munteniei, Banat, Ardeal etc.);
  • coloniile producatoare de material biologic sa fie foarte puternice si bine aprovizionate cu miere si pastura;
  • vor fi eliminate din start matcile purtatoare ale insusiri negative (cum ar fi puietul imprastiat etc.);
  • fiecare crescator sa-si puna foarte bine la punct metoda de crestere, cautand sa se apropie cat mai mult de indeplinirea conditiilor naturale de crestere in vederea asigurarii reusitei.

 

sus


 

Constipatie

Constipatia este o stare patologica, o consecinta sau simptom al unor boli infectioase, ori a unor intoxicatii cu nectar si polen otravit, facand multe victime printre albine. De obicei ea se datoreaza unei stari anormale a tubului digestiv caruia, celulele intestinului subtire nu-i mai secreta sucurile digestive necesare pentru descompunerea, asimilarea si eliminarea polenului din organism. Pe traiectoria intestinului gros se aduna si se compacteaza reziduurile materialelor nedigerate formand dopuri care impiedica alimentarea si respiratia normala.Albinele bolnave au pantecele umflat, nu pot sa zboare, se tarasc pe pamant, isi freaca abdomenul de orice lucru mai aspru, fara sa poata da afara reziduurile. In cele din urma se aduna cateva la un loc, de obicei pe plantele vecine stupului si acolo se prapadesc de foame si frig. Aceste simptome sunt asemanatoare cu cele intalnite la acarioza si nosemoza si de aceea, adevarata boala se poate depista numai prin analize de laboratorOdata cu masurile preventive de inlaturare a cauzelor afectiunii albinelor li se va administra sirop cu infuzie de flori aromate ca: isop, cimbrisor, salvie, levantica, melisa (din toate cate 1 g la 3 litri apa fiarta), infuzia fiind amestecata cu 40 litri sirop (administrat in portii de 300 g pe zi), sirop in care se adauga si 2 lingurite de alcool de 50-60 grade. Infuzia trebuie data calduta (nu fierbinte caci siropul fierbinte provoaca constipatia), cat mai proaspata (in nici un caz mai veche de 3 zile), in portii mici, timp de mai multe zile (3-4), cu conditia ca temperatura de afara sa fie prielnica zborului de curatire.

sus


 

Calicirea

Calicirea este o operatie ce consta in amputarea matcii (taierea unei aripi, a unui picior etc.), in vederea schimbarii ei linistite. Folosirea unor astfel de metode, de cele mai multe ori este neproductiva, ducand la degradarea ori pierderea unor matci de calitate. Örösi Pall a mutilat 16 matci (2 au pierit, 4 au ramas asa mutilate si 10 si-au schimbat linistit matca). Matcile inlocuite pe cale linistita in toamna sunt de o valoare mai redusa decat cele selectionate.

sus


 

Calitatea matcii

Calitatea matcii este determinata de selectie si este factorul principal care asigura acceptarea. Prin calitate se intelege valoarea ei interioara si nu cea aparenta data de forma, marime, culoare. De cele mai multe ori aceste calitati se suprapun, dar de multe ori nu sunt compatibile, fapt ce determina neacceptarea,  sau schimbarea dupa scurt timp de la inceperea pontei. O matca de buna calitate, care a mai ouat, care se comporta dezinvolt in cusca sau care, atunci cand a fost eliberata din cusca domina albinele ("matca indrazneata") prin modul de comportare, place acestora, facilitand acceptarea ei totala. In perioadele nefavorabile acceptarii aceste matci sunt insa omorate imediat. "Matcile timide" chiar si atunci cand incep ponta, manifesta permanent spaima, fug, se ascund, trezind suspiciunea albinelor varstnice care enervate de aceasta comportare gasesc permanent momentul s-o atace. De aceea, se recomanda controale cat mai rare si cat mai scurte, evitandu-se folosirea fumului.

sus


 

Canibalismul albinelor

Fiecare a observat ca daca descapaceste celulele cu trantori albinele sug continutul larvelor, folosind foarte grijuliu masa proteica si grasa din oua, larve si pupe. De obicei, canibalismul se declanseaza din urmatoarele cauze:

  • foame proteica,
  • lipsa pasturii sau
  • existentei polenului in cantitati insuficiente, larve malformate.

Canibalismul se manifesta mai accentuat la inceputul activitatii de ouat a matcilor, prima serie de oua fiind in general consumata de albine.

 

sus


 

Capcane pentru roi

Pentru atragerea roilor naturali, pot fi folosite cutii de stupi sau stupi primitivi mici de forma conica, facuti din rachita impletita si asezati prin arbori la diferite distante departare de stupina. Capcanele sunt cercetate apoi zilnic pentru a le ridica pe cele populate cu albine, transvazand albinele in stupi sistematici. Se stie ca albinele sunt atrase de mirosul feromonilor de matca, de propolis sau de cel emanat de fagurii vechi, de unele substante cum ar fi: mataciunea, propolisul, esenta de lamaie, menta, levantica etc. Unii apicultori imbiba la 3-4 zile interiorul capcanelor cu un amestec din esentele mentionate mai sus, in vederea atragerii roilor. Un amestec multumitor este cel din alcool, solutie de propolis si extract de coaja de lamaie.

sus


 

Cauzele roirii

  • Micimea capacitatii stupului - stupii mici roind in proportie de 70%, cei mari in proportie de 5%;
  • Caldura prea mare din interiorul stupului - direct proportionala cu marimea populatiei;
  • Lipsa de aerisire - datorata unui urdinis prea ingust sau rau asezat (prea sus), pe timpul verii fiind indicat ca fagurii sa fie ceva mai ridicati fata de fundul stupului (18 mm, conditii oferite de fundul mobil tip RA 1001); deci, cu cat urdinisul va fi mai jos si mai larg, cu atat aerisirea se va face mai bine;
  • Reaua asezare a stupilor - expunerea lor in bataia soarelui grabeste aparitia dispozitiei de roire;
  • Existenta unei bogate surse de polen prin imprejurimi - duce la o dezvoltare sporita a cuibului si la blocarea fagurilor cu polen, la aparitia culesului fagurii umplandu-se prea repede;
  • Existenta prea multor trantori - stimuleaza instinctul roirii; Iernile prea scurte sau prea lungi - in primul caz trantorii apar prea devreme, in al doilea caz caldura prea mare usuca vegetatia si e favorabila roirii;
  • Bogatia de nectar - inraureste felurit asupra roitului:
    • cand timpul e favorabil (atmosfera umeda si caldura potrivita), nectarul nu e prea apos, albinele neavand nevoie de prea mult spatiu pentru maturare, spatiul fiind suficient pentru o dezvoltare normala;
    • daca e prea mult nectar si timpul e ploios, nectarul va fi diluat si albinele au nevoie de o suprafata mult mai mare de faguri si atunci vor ocupa celulele cuibului, rupand echilibrul coloniei, care gaseste roirea ca pe o solutie salvatoare.
  • Existenta unor regine cu predispozitii native de roire - provenite din botci de roire etc., declanseaza roirea chiar si atunci cand nu exista nici un motiv. Pentru aceasta, apicultorii constiinciosi au grija din vreme sa produca o selectie ingrijita a matcilor.

sus


 

Consumul de hrana pe timpul iernii

O colonie iernata pe 250 g albina (2.500 albine) consuma numai cu 100 g mai putin decat una iernata pe 2 kg albina (20.000 de albine). Cu cat numarul de albine va fi mai mic, cu atat consumul va fi mai mare pentru compensarea lipsei numarului necesar de albine in vederea mentinerii unei temperaturi constante. Consecinta imediata va fi uzarea prematura a organismului albinelor. Din aceasta cauza, iernarea coloniilor mediocre se recomanda a se face asezandu-le in acelasi stup cate 2 sau mai multe, despartite prin diafragme etanse.

sus


 

Controlul coloniei

Apicultorul trebuie sa tina cont de regulile de baza ale controlarii stupinei si controlul coloniilor de albine nu trebuie facut oricand si in orice imprejurare.

  • Pe vreme ploioasa, cu vant si timp rece albinele sunt irascibile.
  • Un control in plina zi si cu un oarecare cules in natura, se face foarte usor, fara intepaturi. Cea mai buna temperatura pentru control incepe de la 14 grade C la umbra. Daca este vant mai tare si operatia nu poate fi amanata, stupul trebuie sa fie adapostit de curenti, folosind un cort protector sau un panou de protectie.
  • La control nu trebuie sa ravasim intregul stup pentru a gasi matca. Vom folosi mai intai o gratie Hanemann care se va lasa 2-3 zile in stup dupa care vom urmari fagurii cu oua. Pentru usurarea scoaterii din stup a unei rame, se imping celelalte rame cu ajutorul daltii apicole, iar daca stupul este plin la refuz cu rame, prima si a doua rama, daca matca nu se afla pe ele, vor fi asezate provizoriu in ladita de transport. Fiecare rama desprinsa de pe scaunul ei va fi tinuta putin diagonal in golul ramas iar daca o scoatem din stup, pentru examinare, va fi tinuta totdeauna deasupra cuibului, existand pericolul ca vreo matca sa se sperie si sa-si dea drumul jos de pe fagure. La examinarea unui fagure lumina solara trebuie sa cada din spate, rama tinandu-se cu ambele maini de doua colturi diagonale, usurand astfel intoarcerea ramei.

sus


 

Controlul stupinei

Iata mai jos un set de reguli ce trebuiesc avute in vedere atunci cand dorim sa lucram in stupina:

  1. planificarea lucrarilor. Inainte de a incepe controlul trebuie sa pregatim mai intai planul de lucrari. Cu cat stim mai bine ce avem de facut cu atat mai rapida si mai eficienta va fi interbentia noastra.
  2. utilizarea afumatorului. afumatorul. Dupa aprinderea lui, inaintea de a deschide stupul, sa dau cateva fumuri pe urdinis, iar dupa ridicarea podisorului, cateva fumuri pe deasupra stupului deschis.
  3. pozitionarea apicultorului. Se face intotdeauna din spate sau lateral, evitandu-se zona frontala (exceptie facand doar atunci cand facem o inspectie a scandurii de zbor), pentru a nu impiedica albinele culegatoare sa intre in stup etc.
  4. miscari ferme si line. Miscarile bruste, loviturile si zgomotole trebuiesc evitate pentru a nu irita albinele. Dupa ce ati apucat o rama sau alta componenta a unui stup cu albine aveti grija sa nu-i dati drumul cu nici un chip, chiar daca intre timp sunteti intepati de albine. Dupa ce ati asezat rama la locul stabilit, va puteti scoate acul sau pune manusile etc.
  5. evitati mirosurile puternice si nenaturale. Persoanele parfumate, transpirate sau in stare de ebrietate, daca se vor apropia de stupi o vor simti pe propria lor piele.
  6. echipament adecvat. Orice munca necesita o imbracaminte adecvata. In apicultura este indicat a avea o costumatie corespunzatoare ce consta in: combinezon apicol, masca, uneori fiind nevoie chiar de manusi si cisme, pentru a impiedica albinele sa ne intepe.
  7. pastrarea curateniei in stupina. Echipamentul folosit si inventarul apicol, trebuiesc dezinfectate din cand in cand, asigurarea curateniei facand parte din obiectivele majore in asigurarea unei stupine sanatoase.
  8. deschiderea stupilor se face doar atunci cand e absoluta nevoie. Orice interventie in stup este asemanatoare unei operatii si, de aceea, controlul prea des poate fi daunator bunei functionari a stupinei.
  9. evitati deschiderea stupilor pe timp nefavorabil. Atunci cand albinele sunt agresive, chiar daca nu se observa pe moment, timpul poate fi in schimbare (urmeaza o furtuna, o ploaie etc.) si, prin urmare trebuie sa inchidem cat mai urgent stupul, amanand controlul pentru mai tarziu, cand vremea va fi mai buna. Atentie: familiile pot fi agresive si fara un moriv anume si atunci se cere sa notam acea familie pentru a evita transmiterea acestei insusiri si la alte familii etc.
  10. tinerea unei evidente. Orice lucrare in stupina este bine sa fie evidentiata pentru a ne usura munca la viitorul control. Tinerea unei bune evidente este necesara, mai ales, atunci cand se urmareste selectia matcilor.

sus


Controlul ouatului

Nu trebuie sa se faca prea curand, ci doar dupa 10 zile, fara a folosi fumul, fara a atinge sau freca albinele de pe o rama cu alta, si fara a cauta matca, ci doar puietul. Matca tanara e fricoasa, se sperie de orice zgomot si chiar de lumina de afara si incepe sa alerge pe faguri, fiind luata drept straina si sufocata de albinele coloniei.

sus


 

Controlul primirii matcilor

Controlul acceptarii se face dupa ce a trecut cel putin o saptamana de la introducere, intrucat albinele pot ucide noua matca, chiar daca a inceput sa oua. In perioada lipsei culesului sau al declansarii furtisagului acceptarea este foarte grea si de aceea se utilizeaza toate metodele posibile pentru a determina acceptarea (hranirea stimulativa, ridicarea fagurilor cu puiet larvar etc.

sus


 

Crearea spatiului fara ingradirea matcii

Coloniile puternice - cu una sau 2 matci - sunt intretinute dupa metoda Snellgrove, prin inversarile urdinisurilor, adaugarea de corpuri suplimentare, inversarea periodica a cuiburilor si unificarea celor doua colonii pastrand matca cea mai tanara etc. la stupii verticali cu magazin intercalam cel de-al doilea magazin sub primul, la care albinele au inceput sa albeasca fagurii in partea de sus. Daca culesul este inca in toi putem folosi corpuri intregi ca magazine. La stupii verticali se aplica gratia Hanemann, limitand cuibul matcii sau se poate adauga un corp de stransura deasupra etc. La stupii orizontali cu 2 matci, se retrage una din matci si se unifica coloniile cu putin inaintea culesului etc.

sus


 

Cresterea si selectia matcilor

Dupa cum remarca Ruttner: "Calitatea matcii este determinata de origine si de modul in care a fost crescuta". Cresterea matcilor necesita multa pricepere si stapanirea perfecta a tehnicii de lucru. Sunt folosite felurite metode: naturale sau artificiale, fiecare apicultor alegandu-si si perfectionandu-si in final propria metoda. Orice interventie in cresterea si dezvoltarea larvara afecteaza obligatoriu dezvoltarea sistemelor si deterioreaza calitatea matcilor. Insusirile rele sau bune pot fi modificate in raport de:

  • insusirile trantorilor cu care s-a imperecheat matca,
  • influenta albinelor doici,
  • mediul in care a crescut larva de matca,
  • asigurarea spatiului si a unui numar de albine corespunzator gimnasticii functionale (extinderii la maximum a ouatului matcii).

Daca unei matci prolifice nu i se asigura spatiu corespunzator extinderii cuibului prolificitatea ei se poate pierde.

Caracterele bune ale unei matci selectionate pot fi observate abia la a doua generatie, datorita faptului ca larvele iesite din ouale depuse de ea au fost hranite de doici provenite de la fosta matca ce avea caractere mediocre. Atunci cand odata cu matca recordista sunt trecuti si faguri cu puiet capacit crescuti intr-o colonie recordista rezultatele apar mult mai repede. Acestea sunt motivele pentru care la cresterea tinerelor matci trebuie sa folosim colonii crescatoare si donatoare de cea mai buna calitate, ocupandu-ne din vreme si de asigurarea unor trantori din familiile de elita. Fixarea definitiva a unei linii selectionate poate fi atinsa abia dupa multi ani de munca si cu conditia ca lucrarea de selectie sa fie executata in toate stupinele din regiunea respectiva, respectand intru totul criteriile de selectie.

sus


 

Cuibul albinelor

Cuibul coloniei este locul in care se desfasoara ponta matcii - reprezentat de un numar de faguri, de obicei aflati in mijlocul stupului, cat mai aproape de urdinis (unde aerul este proaspat si schimbul de gaze se face mai usor). Fagurii, in mod natural sunt claditi vertical si paralel. Atunci cand sunt claditi perpendicular pe urdinis, in limbajul apicultorilor sunt "in pat rece", iar cand sunt claditi paralel cu urdinisul sunt "in pat cald".Primavara cresterea puietului progreseaza cu atat mai repede cu cat colonia a iesit din iarna cu pierderi cat mai reduse, cu albine sanatoase eclozionate in toamna, fara sa fi participat la lucrari grele (cresterea puietului sau prelucrarea siropului).Principala grija a stuparului, dirijata cu 60 zile inaintea culesului principal, este obtinerea a 4-5 kg de albine culegatoare. Atingerea acestei cantitati coincide cu aparitia pragului de roire cand apar trantorii si botcile de roire, coloniile urmand sa fie in continuare supravegheate indeaproape. Intensitatea cresterii puietului scade pe masura ce puterea familiilor creste (albinele familiilor puternice fiind mai mult ocupate cu strangerea nectarului decat cu cresterea puietului.

sus


 

Culegatoarele

Dupa 14-15 zile de munca in stup sau chiar mai devreme (5-6 zile), albinele trec la culesul nectarului. Activitatea culegatoarelor este indreptata in 3 directii: apa, nectar sau polen. La plecare, fiecare culegatoare se aprovizioneaza din stup in functie de distanta pe care trebuie sa o parcurga pana la sursa. Culegatoarele transporta nectar, polen sau apa (sacagite), in functie de necesitati. Cercetatorii considera ca 25% din culegatoare transporta numai polen, 55% polen si nectar, restul aducand apa. Plecand la cules culegatoarea ia in gusa o doza de miere corespunzatoare distantei pe care trebuie s-o parcurga. Indicatia izvoarelor de nectar se face prin intermediul dansului si al efluviilor emise de glanda Nasanoff. Culegatoarele mai comunica intre ele si cu ajutorul ultrasunetelor.Activitatea din afara stupului este cea mai istovitoare ocupatie (anevoioasa si obositoare, expusa la tot felul de pericole), rapind albinelor cele din urma rezerve de energie (pentru fiecare kg de miere fiind necesare 70.000 de zboruri). Imbatranite si obosite, albinele trec la munci mai usoare in stup dar, nu mai traiesc decat putine zile.

sus


 

Cules

Activitatea desfasurata de culegatoare pentru acumularea nectarului si polenului in stup se numeste cules. La cules albinele prefera vizitarea plantelor melifere care au cea mai ridicata concentratie de zahar si de polen.

Dupa gradul de intensitate:

  • slab,
  • activ,
  • mediocru,
  • de stimulare,
  • de intretinere,
  • mare (de productie),
  • exceptional,
  • de noapte.

Intensitatea culesului este influentata de:

  • secretia abundenta a nectarului unei anumite flori;
  • numarul mare de culegatoare disponibile in stupina la culesul principal;
  • distanta de stupina a sursei de cules.

O albina care culege nectar de la 8 km consuma tot nectarul pe drum. In cazul in care sursa de nectar inceteaza albinele plecate la cules nu se mai intorc sau vin epuizate (fiind nevoite sa-si consume rezervele corpului gras). 

sus


 

Curatitoarele

Sunt albinele tinere producatoare de saliva, cu ajutorul careia spoiesc si curata celulele fagurilor din interiorul cuibului, ridicand de pe fundul lor rezervele lasate de nimfe ori resturile naparlirilor. Apoi, cu o solutie de saliva si propolis ce contine antibiotice, spoiesc interiorul fiecarei celule pentru ca cuibul sa ramana curat si dezinfectat de eventuala flora microbiana ce s-ar fi putut cuibari acolo.

sus


 

Corpul gras

Este o rezerva pe care albina si-o face in organism prin consumul de substante proteice, marindu-i durata de viata.

sus


 

Cortul protector

Este o piesa folosita in special la lucrarile de primavara si toamna, pe timpul inclinatiei spre furtisag, vremii nefavorabile si vanturilor puternice. Este alcatuit din 4 rame mari mobile de 1,50 m x 1,50 m x 1,80 m cu lanteti de 2/3 cm, avand fixate, pe 3 din cele 4 rame, tifon prins cu piuneze. Panoul din fata se acopera cu o perdea prinsa in inele pe o vergea de fier mobila, ce se prinde in 2 scoabe. In interior cortul are 2 bare transversale pentru manevrare. Panourile mobile ale cortului se prind intre ele cu suruburi cu piulite la capete. Un bun cort protector poate fi si o umbrela mare si inalta, ca cele de pe plaja, al carei picior de sprijin se fixeaza cu un dispozitiv la stupul ce se controleaza. De marginile umbrelei atarna in falduri o draperie de tifon care atinge aproape pamantul. Sub aceasta umbrela se poate lucra fara nici un pericol de furtisag.

sus


 

Colectorul de propolis

Tip folie

Colectorul de propolis poate fi o folie de linoleum dur, cu dimensiunile de 42/33 cm, putand avea utilizari multiple. Poate fi utilizata ca podisor (cand e asezata deasupra ramelor din corpul de jos, dand astfel posibilitatea circulatiei albinei si in cat, iarna acoperind 8 rame de cuib), ca foaie de control (fiind asezata pe fundul stupului cu fata colorata in sus, dupa ce s-a facut ultimul tratament cu Varachet - aceasta fiind combustibila - ce se va ridica la revizia de primavara, usurand lucrarile de curatire a fundului stupilor). Dupa ridicare foaia se curata sumar, se spala, se dezinfecteaza si se pastreaza pana la o noua utilizare (Pentru amanunte se pot cerceta revistele: "Romania apicola" 2000, numerele 10-11, si "Apicultura in Romania" 1987, nr 7). Pe post de colector de propolis se foloseste toamna (intre 1 august - 30 septembrie) si primavara (cand apare la albine tendinta de propolizare). Este asezata cu fata colorata pe spetezele ramelor din cuib. Trebuie avut grija ca albinele sa aiba posibilitatea de a se deplasa in cat la hrana din rame sau la cea din tava si sa asiguram o ventilatie corespunzatoare. Din doua in doua saptamani ridicam colectorul de pe rame si razuim propolisul depus, separand cu grija propolisul de ceara, si eventualele impuritati, putand recolta intr-o zi de la 50 de familii, aproximativ 0,5 kg de propolis de cea mai buna calitate. In aceasta perioada, daca in magazine mai exista cantitati mici de miere, acestea vor fi furate de albinele din cuib, fara posibilitate de furtisag daca executam rapid lucrarea de descapacire, lucru care nu se va intampla daca nu exista aceasta placa despartitoare.  In cazul in care avem probleme cu hranirea pentru completarea rezervelor de hrana, pe aceste placi se aseaza farfurii sau tavite pe care se pun borcane cu sirop - cu gura in jos pe tavita si cu 1 sau 2 bete de chibrit pentru ca siropul sa poata fi luat de albine. Se realizeaza astfel o hranire suplimentara a familiilor de albine nelasand nici o sansa albinelor hoate sau viespilor, care pentru a patrunde pana aici ar trebui sa traverseze intreaga familie. In plus, prin acest sistem nu avem pierderi de albine care la utilizarea altor sisteme se ineaca.

Concluzii:

  • albinele propolizeaza spatiile libere cu marimea de pana la 3,5 mm, iar zona cu propolizarea cea mai intensa este zona de deasupra cuibului;
  • dispozitivele de recoltare a propolisului formate din tesatura textila impregnata cu material plastic cu ochiuri de 1 mm, cu suport din linoleum sau panza groasa, de dimensiunea podisorului, asezate deasupra ramelor, pot asigura o cantitate mai mare de propolis/familie de albine, cu un interval optim intre recoltari de 30 de zile;
  • propolisul recoltat astfel este de cea mai buna calitate.

 

sus

 

 

 

Dreamweaver Suport Center DHTML Menu / JavaScript Menu - Created Using NavStudio (OpenCube Inc.) Acest site: "Miere de albine pastoral" este o locatie noncomerciala. Viziteaza si ROMAPIS

© 2002 ult rev: 15-mar-21

 

Flag Counter  IP Address
Unique Hits