Text
 

H

Hanneman, haploid, Heyrand, hemolimfa, heterozisul, hibridarea, hibrizi, hidromelul, HMF, himenoptere, hipermanganat, hipocloritul de sodiu, homeostazie,

Hanneman

Apicultor si inventator al gratiei despartitoare care ii poarta numele.

sus


 

Haploid

Adjectiv atribuit unui individ care nu contine decat un singur element al fiecarei perechi de cromozomi, spre deosebire de indivizii numiti diploizi ce contin cate doua exemplare de cromozomi pereche.

sus


 

Hemolimfa

"Sangele" albinei are rolul de transportare a alimentelor si reziduurilor. Nu are rol respirator.

sus


 

Heterozisul

Prin heterozis sau hibridare se intelege imperecherea liniilor sau tulpinilor de albine ameliorate, obtinute in prealabil prin metoda consangvinizarii, scopul fiind obtinerea avantajelor de ordin economic. Ca urmare a heterozisului, la albine apar atat insusiri bune cat si nedorite, intre care pe primul loc se afla tendinta de roire (urmare a unei vitalitati sporite). În generatiile urmatoare tendinta de roire poate ceda facand loc caracterelor dorite de apicultor.

sus


 

Hibridarea

Este un fenomen complementar contrar depresiei consanguine, produsii rezultati prin incrucisare avand o vitalitate sporita, castigand o insusire suplimentara: heterozisul sau puterea hibrida. Sub aspectul rezultatelor heterozisul mareste vitalitatea generala, vigoarea, dezvoltarea si productivitatea. Cu cat celulele sexuale sunt mai diferite din punct de vedere ereditar, cu atat este mai mare vitalitatea noului organism. Înmultind albinele in cadrul unei linii ameliorate, vitalitatea produsilor scade, in schimb conservatorismul ereditar creste si invers. Un caracter se transmite in descendenta mai cu putere de catre mama, iar alt caracter de catre tata, neexistand in aceasta privinta o egalitate aritmetica. Vitalitatea coloniei doica crescatoare se va reflecta in calitatea hranei date larvelor, fapt ce se va rasfrange ulterior asupra productivitatii materialului biologic produs. Hrana cuprinsa in oua si cea data de larvele crescatoare isi exercita deci influenta incontestabila la lucrarile de selectie, hibridare si incrucisare. Cu toate acestea transmiterea caracterelor ereditare nu se realizeaza niciodata in intregime.

sus


 

Hibrizii

Descendentii rezultati din incrucisarea dintre doua rase, varietati sau specii de albine formeaza asa zisii hibrizi.

sus


 

Hidromelul

Este un vin obtinut din miere, apa, fermenti selectionati si unele substante minerale pe baza de azot. Mustul din miere trebuie initial sterilizat pentru a distruge bacteriile sau ciupercile ce produc fermentatii acetice, folosindu-se numai fermentii selectionati. Apa folosita la prepararea hidromelului nu trebuie sa fie varoasa, feruginoasa sau salcie (sa nu aiba o duritate anormala). Culoarea mierii imprima hidromelului culoarea dominanta.

sus


 

Hidroximetilfulfurol (HMF)

Substanta care se formeaza in miere prin degradarea fructozei in mediul acid generat de fermentarea sau imbatranirea mierii.

sus


 

Himenopterele

Sunt insecte cu aripi membranoase ce fac parte din ordinul cu acelasi nume (albinele, furnicile, viespile, bondarii etc.).

sus


 

Hipermanganat

Hipermanganatul de potasiu, prin diluare, poate fi folosit ca dezinfectant la curatirea petelor de diaree de pe faguri.

sus


 

Homeostazie

Tendinta organismelor vii de a-si mentine constant parametri biologici pentru a putea face fata modificarilor din mediul exterior.

sus


 

Hrana si relatiile dintre albine

Schimburile de hrana care au loc intre albine contribuie la marirea coeziunii coloniei si, impreuna cu substanta de matca, imprima particularitati de miros si de atractie reciproca. Albinele hranesc matca numai cu laptisor de matca, iar in primele 3-4 zile trantorii solicita hrana si sunt hraniti de catre albine, perioada dupa care se hranesc singuri.

Hrana familiilor de albine se compune din 3 elemente de baza:

  1. apa,
  2. nectar,
  3. polen.

Apa are un important rol termoregulator in viata coloniei si a puietului.

Nectarul este materia prima din care se face mierea, principalul produs al stupului, activitatea coloniei presupunand o mare cheltuiala de energie si un consum sporit de hrana. Transmiterea informatiei de catre albinele culegatoare care au descoperit o noua sursa de nectar se face prin dansul mobilizator, circular sau balansat, pe care acestea il executa pe faguri.

Polenul - numit si painea albinelor - ajuta la formarea organismelor tinere si la refacerea tesuturilor uzate ale albinelor adulte.

sus


 

Provizii de calitate

Cand hrana este de calitate inferioara pe timpul iernii, albinele au intestinele pline cu reziduuri alimentare iar metabolismul lor nu mai este normal. Întregul sistem glandular se va resimti, glandele faringiene vor secreta mai putin laptisor iar larvele din aceasta perioada vor fi insuficient hranite. Atunci cand rezervele din stup sunt pe sfarsite, iar culegatoarele nu mai gasesc nectar si polen proaspat, doicile lasa un numar de larve sa moara, eliminandu-le din stup. În aceasta situatie trebuie intervenit cu diverse hraniri. Consumul unei albine, pe timpul iernii, scade sau creste invers proportional cu cantitatea de albina aflata in ghemul de iernare.

Principalul factor care depreciaza calitatea albinei de iernare este actiunea de prelucrare a siropului de zahar dat pentru completarea rezervelor de hrana. Din aceasta cauza, cele mai indicate hraniri sunt cele facute pe baza de miere, sau, in cazul lipsei acesteia, prelucrarea siropului de zahar sa fie facuta de albina de vara. În caz contrar viata albinelor de iarna se scurteaza cu 25%. Mierea florala este de preferat celei din zahar - exceptie facand cazul in care zaharul se foloseste pentru a inlocui mierea de mana, fara a depasi insa 50% - intrucat mierea de zahar nu contine nici vitamine, nici enzime, nici proteine si uzeaza organismul albinelor.

Depistarea mierii de mana

Mierea de mana lasata peste iarna, duce la supraincarcarea intestinului posterior, cauzand pierderi insemnate si nosemoza. Se recomanda depistarea ei din timp, cu ajutorul unei eprubete cu alcool. În cazul depistarii mierii de mana se extrage mierea si se fac hraniri cu zahar si miere florala sau se deplaseaza stupina la culesurile tarzii in vederea completarii proviziilor de iernare. Într-o eprubeta se pune o mostra de miere luata de pe fagurii din cuib, si se dilueaza cu alcool pur (50% miere, 50% apa, 9 parti alcool pur). În cazul in care va apare o reactie de precipitare, marcata prin flocoane de dimensiuni diferite si cu o densitate variabila, inseamna ca in compozitia mierii respective intra si mierea de mana, intr-o proportie mai mica sau mai mare.

sus


 

Hranirea de completare (de necesitate)

Orice stimulare nu da roade daca nu s-a facut mai intai completarea proviziilor. Primavara, o colonie consuma 10-12 kg provizii - pe care si le asigura din rezervele ramase de la iernare, culesurile de nectar si polen si din hranirile facute de stupar (cu miere solida sau diluata in concentratie de 1:1 sau cu sirop de zahar 2:1 in cantitati mici pentru a nu se compromite calitatea mierii extrase la viitorul cules). Stimularea trebuie intrerupta cu 2 saptamani inaintea culesului de salcam, pentru a se realiza 80% puiet capacit.

În cazul lipsei proviziilor suficiente si de calitate, cand nu avem alta solutie se poate administra si sirop de zahar respectand urmatoarele puncte:

  • sa fie administrat (in luna august) in portii mari de 3-4 litri (2:1) dati odata;
  • sa fie acidulat cu acid acetic (otet) 10 ml la litru, sau acid citric (zeama de lamaie), o lamaie la 4-5 litri sirop;
  • sa nu contina inlocuitori de substante proteice (ca in cazul hranirilor stimulente), deoarece excesul acestora in hrana de iernare poate duce la imbolnaviri (a se evita in special laptele praf);
  • fiecare litru de sirop sa contina polen proaspat recoltat (cate o lingurita cu polen, frecat cu apa calduta).

Hranirea de necesitate se face primavara si toamna atunci cand albinele nu mai au provizii suficiente de miere sau pastura. Toamna apa folosita pentru prepararea siropului trebuie sa fie de ploaie sau de rau, primavara apa va fi din cea obisnuita caci albinele au acum mare nevoie de saruri minerale.

Cu miere

Mierea este mai avantajoasa pentru albine, continand enzime, vitamine, acizi si chiar proteine si graunciori de polen ce stau in suspensie.

in pungi de plastic

Pungile de plastic umplute cu miere cristalizata, se vor administra chiar si la o temperatura scazuta de 0 grade Celsius, direct sub podisor (crestandu-le in diagonala si incrucisat - pe partea care se aplica deasupra ghemului de iernare). Daca deasupra ramelor gasim albine multe, inseamna ca au consumat mierea si e nevoie sa intervenim imediat cu o turta cu miere.

in faguri

Fagurii cu miere, inainte de a fi introdusi in cuib vor fi tinuti cel putin 24 de ore intr-o camera bine incalzita. Pentru a determina albinele sa-i ocupe imediat este bine ca acestia sa fie stropiti in prealabil cu sirop incalzit.

in pasta

Se pun 4 parti zahar pudra intr-un vas de tabla dreptunghiular peste care se toarna uniform o parte de miere incalzita bine. Se aseaza cutia intr-o incapere calduroasa si peste 10-14 zile intreaga cantitate de zahar a fost patrunsa de miere, facandu-se un amestec absolut uniform. Daca in cutie, inainte de turnarea zaharului a fost asezata o bucata de celofan sau material plastic, paste se poate scoate afara foarte usor sub forma unei placi si va putea fi taiata dupa preferinte. Pasta de miere cu zahar pudra se poate face si inainte de administrare cu conditia ca zaharul pudra sa fie foarte fin, framantandu-se bine pana la completa omogenizare.

Cu zahar

in sirop

Siropul de zahar se prepara cu infuzii de ceaiuri (cate 4-5 g flori sau frunze uscate de cimbrisor, izma, roinita, tei, sunatoare, coada soricelului, musetel, pelin, coada calului, maces, soc etc., la 1 litru de sirop sau 1,5 kg pasta de miere cu zahar pudra (o parte miere + 4 parti zahar pudra, framantate ca si aluatul de paine pana la completa omogenizare). În sirop se adauga si 1/3 miere si 0,3 g acid acetic la litru, fara a depasi cantitatea de 1,5-2 kg sirop in 24 de ore pentru ca albinele sa aiba timp sa faca transformarile necesare folosind fermentii diastazici produsi de glandele faringiene si toracice. 

Siropul de aprovizionare pentru toamna-iarna se face astfel: in apa clocotita se toarna pe incetul zaharul amestecand mereu lichidul pana la completa dizolvare, dupa care se adauga cate 3 kg miere la 10 litri sirop. Daca dupa racirea siropului ramane zahar cristalizat pe fundul vasului inseamna ca trebuie sa marim cantitatea de apa sau ceai folosite pentru dizolvare.

În cazul in care hranirea de necesitate se face pe timpul iernii cu sirop acesta se plaseaza in borcane de sticla, legate cu tifon in 2-3 straturi, rasturnate peste 2 betisoare ce stau de-a curmezisul ramelor, suprafata stupului fiind acoperita cu o foaie de carton gudronat care are taiat locul rotund ce ocupa borcanul, peste stup asezandu-se un magazin gol ce se umple cu talas fin.

in serbet

reteta

Se ia un vas, se cantareste (tara), se pun in el 10 kg de zahar tos si 1,150 l apa de ploaie sau rau. Se cantareste din nou intreaga cantitate dupa care se adauga apa pana ce zaharul se umezeste bine. Se pune continutul pe foc domol si se mesteca in continuu pana cand apa de surplus se evapora ramanand greutatea initiala (a vasului + 10 kg zahar + 1,15 l apa). Continutul se ia de pe foc si se rastoarna intr-alt vas curat care se lasa nemiscat pana ce vasul se raceste ca sa poata fi tinut intre maini fara sa friga. Atunci incepem invartitul puternic al amestecului cu un facalet numai in aceeasi directie, pana cand din transparent incepe sa devina albicios opac. Este timpul in care trebuie sa-l turnam in forme.

Un alt mod de preparare a serbetului este folosirea termometrului industrial adancit in masa lichidului la 2 cm, urmarind sa atinga 117 grade Celsius. Daca in zaharul candi se adauga o proportie de miere va fi cu atat mai bine.

sus


 

Hranirea medicamentoasa

Se va face cu mare atentie, dupa o prealabila analiza pentru a sti cu precizie ce boala trebuie sa tratam. În cazul nosemozei, spre exemplu, trebuie sa intervenim cu substante proteice si ceaiuri cu sucuri de legume (suc de usturoi, suc de ceapa si vitamine, siropul nedepasind 40 grade Celsius). Este preferabila o astfel de hranire naturista, data in portii mici, astfel ca albinele sa nu depoziteze in faguri surplusul rezultat. În plus, se vor lua masuri ca orice tratament care se face sa se termine cu cel putin o luna inaintea culesului principal, pentru ca albinele sa aiba timp sa consume integral tratamentul medicamentos.

În cazul folosirii antibioticelor sau sulfamidelor, stupii tratati nu se mai transporta in pastoral (se tin in carantina), iar mierea obtinuta de la ei nu se mai comercializeaza.

De asemenea, pe timpul culesului nu trebuie sa se faca tratamente contra parazitilor cu substante puternic volatile ca: naftalina, acid fenic, sulf, timol etc., mierea din faguri absorbind cu usurinta aceste mirosuri care raman in ea si dupa extractie incat o fac improprie consumului. Tratamentele cu Varachet se pot face dupa fiecare extractie, iar cele cu Mavrirol doar primavara si toamna, avand grija ca fagurii expusi la acest fel de tratamente sa fie schimbati in cel mai scurt timp.

sus


 

Hranirea de stimulare

Stimularile timpurii de primavara sau cele tarzii de toamna nu sunt indicate. În cazul in care puietul eclozioneaza toamna tarziu, nu mai are de unde sa-si procure pastura necesara pentru formarea corpului gras. Din aceasta cauza, puietul nu este viabil sau va muri in numar mare in primavara. Siropul se administreaza numai seara, dupa incetarea zborului, luandu-se toate masurile necesare in vederea prevenirii furtisagului.

Pentru stimulare se recomanda:

  • descapacirea fagurilor cu miere ce blocheaza cuibul (1-2 dm patrati din jumatatea inferioara);
  • hranirea la 4-7 zile cu sirop pe baza de miere (2:1);
  • hraniri zilnice cu sirop (2:1), in portii mici de 0,3 litri, sau
  • deplasarea stupinei la culesuri de intretinere.

În cazul cresterii de matci in hrana de stimulare este bine sa adaugam suc de morcov. Coloniile care primesc hrana suplimentara de stimulare cresc larve mai bine dezvoltate iar in cazul in care coloniile sunt crescatoare de matci, hranirile suplimentare fac ca matcile iesite sa fie mai grele decat cele iesite din coloniile nehranite. În general hranirea de stimulare se incepe cu 50 de zile inaintea aparitiei marelui cules, numai dupa ce s-a efectuat hranirea de necesitate (in cazul lipsei proviziilor).

Stimularea de toamna-primavara

Orice hranire de stimulare (de primavara sau toamna) creeaza in stup o stare de euforie ce are ca efect extinderea puietului in cuib. Atunci cand apar culesuri de intretinere (250-300 g nectar pe zi) nu mai e nevoie sa intervenim cu aceste hraniri. Hranirea de stimulare se face cu miere, pasta, sirop, etc.

Siropul de zahar administrat toamna nu se va fierbe, pentru a nu se forma hidroximetil furfurol, nici nu se va asocia cu inlocuitori de polen, pentru a nu mari cantitatea de reziduuri din hrana. La concentratia de 1:1, zaharul se va dizolva repede, numai la o usoara incalzire. Prin amestecare din cand in cand, dizolvarea se va accelera. Stimularea trebuie inceputa in jurul datei de 1 august, timp de 3-6 saptamani, in cantitati mici (0,5-litri la 2 zile), in functie de numarul fagurilor lasati pentru iernare si da rezultate numai daca matcile sunt tinere.

Stimuarea de primavara se va face cu miere si polen, numai dupa ce albinele au facut 2-3 zboruri de curatire, dand rezultate bune numai daca exista provizii suficiente in stup. Daca acestea lipsesc, se va interveni cu hraniri de completare si se va continua cu cele de stimulare. Hranirile de stimulare se aplica primavara, mai ales la familiile mediocre ca populatie - la acestea rezultatele fiind mult mai evidente.

La coloniile cu rezerve mari de hrana si albina se recomanda o stimulare mecanica.

Orice stimulare cu sirop efectuata primavara necesita o pregatire corespunzatoare a cuiburilor prin montarea unor hranitoare, cele mai indicate fiind cele de suprafata, asezate deasupra cuibului, hranirile efectuandu-se fara deschiderea stupilor.

  • Hristea nu recomanda hranirea stimulenta de primavara, iar in cazul in care totusi se face recomanda folosirea serbetului de zahar.
  • Eu folosesc mierea cristalizata data in pungi de plastic perforate, direct deasupra cuibului.

Merita retinut ca orice stimulare de primavara nu da rezultatele scontate daca este inceputa inaintea zborului de curatire. Cea mai buna stimulare se face atunci cand albinele incep sa aduca masiv polen in stup, odata cu stabilizarea vremii.

Hranirea cu substante energo-proteice

Suplinirea lipsei proviziilor de pastura din stupi, prin administrarea de Iritatii bebelusi, nu da roadele scontate si duc la deprecierea mierii. Cele mai bune rezultate se obtin atunci cand hranirile sunt efectuate cu polen dupa zborul general de curatire si inaintea aportului de polen proaspat in stupi, compozitia hranei proteice trebuind sa imite cat mai mult hranirea naturala.

În lucrarile de crestere a matcilor este indicata, de asemenea, hranirea energo-proteica.

Reteta Barbulescu

  • 2,5 kg miere preincalzita,
  • 0,5 l ceai concentrat
  • 4 kg polen proaspat conservat
  • 10 kg zahar pudra.

Acest amestec se distribuie in parti egale la 7 familii, asezandu-se pe o gratie Hannemann deasupra fiecarei familii.

Reteta Hristea-Padurean

Se amesteca 2 kg miere cristalizata (untoasa) cu 1 kg pastura trecuta prin masina de tocat carne, adaugand 1 litru de apa calduta, in care s-au topit in prealabil 20 g sare. Apa se adauga cate putin. Pasta se poate face mai inainte si se pastreaza in borcane punand deasupra un strat cu miere ca izolator.

Reteta Sklenar

Se amesteca 1 parte zahar pudra cu 1 parte polen proaspat sau conservat, dupa care se amesteca bine cu 1 parte miere, turta de polen fiind folosita ca hrana proteica ori de cate ori este nevoie si mai ales atunci cand se cresc matci de calitate.

Reteta Mariontiu

  • polen proaspat conservat amestecat cu zahar pudra (1:1),
  • mierea lichefiata (utilizata ca liant) sau,
  • sirop de zahar cu ceaiuri si suc de ceapa.

Turtitele pregatite dupa reteta de mai sus sunt introduse in stupi incepand cu sfarsitul lunii februarie, dupa primul zbor de curatire, in portii de 300-400 g, cate una pe saptamana, pana cand albinele incep sa aduca polen in stupi. Dupa aceasta, se poate incepe stimularea cu sirop.

Reteta cu lapte integral

Pe timpul primaverii se poate administra si sirop pe baza de lapte care da rezultate bune folosind formula urmatoare: se incalzeste 1 litru lapte pana aproape de fierbere (60 grade Celsius) fara sa clocoteasca; atunci se pune pe incetul zahar amestecand bine pana se dizolva; cand temperatura atinge 40 grade Celsius se ofera albinelor cate 50 ml, marind cu incetul doza zilnica pana la 300 ml. Cand in loc de zahar se foloseste miere rezultatele sunt si mai bune (1 litru lapte integral proaspat se fierbe cu 1 litru de apa; cand s-a racit pana la 30 grade Celsius se adauga 1 litru de miere (1,450 kg) si se da in portii de 250 g la 2 zile. În siropul cu lapte nu se administreaza otet.

sus


 

Hranirea cu substante energetice

În natura

Se face cu sirop de miere sau zahar - la circa 150-200 m de stupina - si da rezultate spectaculoase cu conditia ca:

  • siropul sa nu fie prea concentrat pentru a nu genera furtisag in stupina,
  • in raza de zbor a stupinei sa nu existe alti stupi concurenti.

În stupi

cu serbet de zahar (candi)

Zaharul fondant sau candi este foarte folosit in tarile cu apicultura avansata si da rezultate foarte bune atat in hranirea de toamna, iarna, primavara, cat si in cresterile de matci.

Prepararea serbetului dupa metoda Hristea (Stuparitul, p 508-509)

  • Într-o oala smaltuita (sa nu fie de fonta), la 1,75 litri de apa fiarta (ceaiuri) se toarna 10 kg de zahar rafinat si pisat, vasul fiind luat de pe foc. Dupa ce zaharul s-a umezit bine, se pune din nou pe foc pana ce da in clocot 30 de minute, fara sa mestecam deloc siropul, ci numai il spumuim. Daca atunci cand luam o lingurita, o cufundam in lichidul de pe foc si apoi repede in apa rece, zaharul se lipeste de lingurita si are o ingrosare ca sa-l putem invarti intre degete si sa-l facem o bobita cleioasa, dar nu tare, adica la momentul numit de cofetari "siropul cu margelute mici", e timpul sa punem in sirop 2,5 kg de miere preincalzita in bain marie, continuand fierberea inca 3 minute (nu mai mult). Daca siropul nu se lipeste de lingura, cum s-a aratat, fierberea trebuie prelungita pana la momentul de fierbere "cu margelute mici". Se cere multa atentie si o repezeala pentru a nu depasi gradul exact al fierberii, altfel rezultatul va fi rau. Daca fierberea s-a prelungit prea mult, la proba cu lingurita, siropul lipit de lingurita si muiat in apa rece, in loc sa se adune ca o margica cleioasa, se intareste si se sparge cand il apasam, vom cauta sa indreptam raul, adaugand apa siropului, pana obtinem efectul dorit, adica atingerea temperaturii de 118 grade Celsius, cand siropul se amesteca cu miere si dupa 3 minute, se ia de pe foc.
  • Vom avea grija ca vasul sa fie de mare capacitate, cu peretii inalti, pentru ca siropul, care se umfla ca o supapa cand i se pune mierea, sa nu dea in foc. Cu cateva minute inainte de terminarea fierberii, amestecului i se adauga un dezinfectant (5-6 picaturi de formol pentru fiecare kg sau cate un decigram de acid salicilic, dizolvat in cateva picaturi de alcool de 45 grade pentru fiecare litru sirop). Hristea, folosea ca dezinfectant acidul formic 100%, cam o jumatate lingurita la fiecare litru. Cei care folosesc acidul salicilic vor avea grija sa nu-l foloseasca si in cazul hranirii reginelor.
  • Dupa luarea de pe foc, serbetul se lasa intr-o nemiscare deplina, pana ce vasul in care se afla poate fi tinut o clipa in maini, fara sa te friga, dupa care incepem sa invartim siropul voiniceste cu o lopatica de lemn si numai in acelasi sens, pana cand, ingrosandu-se din ce in ce, incepe sa se faca ca o pasta alba. Daca serbetul s-a inchegat prea repede - zice Hristea citandu-l pe Maisonneuve care, si el, il citeaza pe Nolan, "inainte ca sa se fi racit destul, va fi mai tarziu prea tare si grunjos si, daca e folosit la hrana albinelor, le-ar putea ucide". Învartitul compozitiei joaca un mare rol in reusita lucrarii. Pasta trebuie sa fieomogena, nici prea moale, caci ar curge, dar si de ajuns de umezita si cu grunzisori destul de tari, atat cat sa nu ramana faramituri cand o consuma albinele. Mierea folosita trebuie sa fie provenita de la stupi sanatosi.
  • Placile de serbet se fac apoi foarte usor, turnandu-l in simple rame de lemn puse pe o marmura sau pe o placa metalica, unsa putin cu ulei, sau chiar pe o foaie de hartie.
  • Șerbetul se poate pastra vreme de mai multi ani, daca vom lua masuri de prevedere, ca sa fie inchis, cand e frig, in cutii de tabla sau in borcane de sticla.
  • Pentru inceput, serbetul se recomanda a fi facut in cantitati mici, pana la capatarea deprinderii obtinerii unui serbet indeajuns de moale, dar fara sa curga, destul de tare fara sa fie insa greu de consumat si care sa mai absoarba apa, adica sa se umezeasca sub actiunea vaporilor si caldurii ghemului.

Cum se da serbetul

Șerbetul poate fi pus pe deasupra ramelor, in hranitoare sau in rame special amenajate, acoperindu-l pe deasupra cu o folie de plastic, avand grija ca stupul sa ramana bine impachetat pentru pastrarea regimului termic. 

sus


 

cu zahar cubic

Zaharul cubic pus intr-un magazin asezat deasupra ramelor si acoperit bine cu o folie de material plastic, sub actiunea vaporilor din cuib se topeste treptat, fiind consumat de albine. Golul ramas liber se acopera cu materiale termoizolante.

Folosirea zaharului, mai ales a celui tos sau cristalizat, fara o adaugare a mierii in hrana, slabeste puterea de rezistenta a albinelor impotriva bolilor, in special impotriva nosemozei. Toxicoza zaharului poate fi preintampinata prin adaugarea in siropul de zahar a unei cantitati oarecare de miere si polen.

sus


 

prin descapacirea fagurilor

Spre deosebire de descapacirea care se face toamna cand pot fi descapaciti si 2-3 faguri pe intreaga suprafata, primavara se descapacesc doar 1-2 dm patrati, pe jumatatea inferioara a ramei, din 4 in 4 zile (langa cuib).

sus


 

cu sirop in faguri

Siropul este turnat printr-o strecuratoare cu gauri fine, deasupra fagurelui tinut orizontal. Fagurii pot fi umpluti si cu un pulverizator. Singura masura de prevedere pe care trebuie sa o luam este ca ramele, dupa ce au fost umplute, fie cu sirop de zahar, fie cu sirop de miere, sa fie lasate sa se scurga bine si apoi, cu o carpa muiata in apa calda, sa fie spalate bine letisoarele, ca sa nu se mai prelinga miere pe fundul stupului, ceea ce ar da loc la furtisag. Ramele vor fi date numai seara, pentru ca albinele, in cursul noptii sa poata sa-si oranduiasca proviziile date asa cum vor ele. Daca ele vor fi date ziua, vanzoleala de la urdinis ar atrage atentia albinelor hoate si furtisagul s-ar dezlantui cu o iuteala de neinchipuit. De aceea, e bine ca pentru 2-3 zile sa stramtoram urdinisurile, iar daca cumva se dezlantuie furtisagul sa luam cele mai drastice masuri (inclusiv inchiderea stupilor pentru o zi, avand asigurata ventilatia corespunzatoare).

sus


 

cu sirop in hranitoare sau prin pulverizare

Ca hranitoare pot fi folosite si borcanele legate la gura cu tifon dublu. Orice hranire de stimulare este bine sa se faca folosind la prepararea siropurilor infuzii de plante medicinale si sucuri de plante cu actiune fitoncida. Siropul de zahar este bine a fi preparat cu infuzii de ceaiuri (1:1) + 2 lingurite miere si 25 g suc de ceapa la litru sirop (sucul de ceapa prelungind viata albinelor cu aproximativ 80-90 zile).

sus


 

Stimularea de atractie

Este hranirea folosita pe timpul verii, atunci cand vrem sa facem extractie si in natura nu se mai gaseste cules. Pentru aceasta albinele sunt atrase la 4-500 m de stupina cu un sirop slab concentrat, mult asemanator cu nectarul (cu o concentratie sub 40%), administrat in adapatoare de mare capacitate.

sus


 

Stimularea mecanica

Se face dupa primul zbor de curatire astfel: din 2 in 2 zile se da putin fum pe urdinis, ciocanind timp de 1 minut, cu 2 bete in peretii stupului. Albinele speriate se reped la faguri, incarcandu-si gusile cu miere, inghitind o parte din miere fapt ce determina un surplus de secretie de laptisor de matca, populatia stupului crescand mai repede.

sus


 

Hranitoare

Hranitoarele au diferite forme si dimensiuni: mari (pentru completare), mici (pentru stimulare). Unele se monteaza la urdinis sau la spatele stupului, altele pe deasupra ramelor ori in interiorul stupului. Unii apicultori folosesc si hranitoare exterioare, asezate la oarecare distanta de stupi, conditia de baza fiind lipsa altor stupi sau stupine in raza de zbor a propriilor albine. Cele mai bune hranitoare sunt cele cu care alimentam coloniile fara a fi nevoie sa deschidem stupii.

Pe site-ul: http://www.beecare.com/indexDynFrames.htm?http://www.beecare.com puteti accesa urmatoarele adrese:

  • http://www.beecare.com/images/Hardware/YRHTF/YRHTF---Closeup.jpg
  • http://www.beecare.com/images/Hardware/YRHTF/YRHTF---Bottom.jpg
  • http://www.beecare.com/images/Hardware/HTF/HTFeeder.jpg
  • http://www.beecare.com/images/Hardware/HTF/Corner.jpg
  • http://www.beecare.com/images/Food/Feeding-Bees/Feeder-Proboscis.jpg

Daca mai descoperiti noi adrese, sau daca dispuneti de fotografii sau schite cu noi modele de hranitoare, nu ezitati sa ma contactati.

Hranitorul de urdinis

E format dintr-o scandurica sau dispozitiv ce intra pe urdinis, pe care sunt incrustate niste jgheaburi, la capat avand prevazuta o adancitura in care intra gura unui recipient vertical, in care se pune siropul. Acest tip de hranitor necesita o perfecta asezare la nivel a platformei stupului, altfel, siropul va curge pe fund si de acolo jos, starnind furtisag.

Hranitorul Alexander

Acest tip poate fi folosit numai la stupii cu fundul mobil si e mai practic decat cel de urdinis.

Hranitorul Doolittle

E alcatuit dintr-o cutie lunga si lata cat rama stupului, inzestrata cu doua umerase de sustinere, locul letisorului de sus fiind ocupat de gura cutiei, prin care se toarna siropul. Pentru ca albinele sa nu se inece, hranitorul-rama are inauntrul sau un fel de scara care coboara in V dinspre margini spre centru. Acest hranitor se introduce langa diafragma. Prezinta avantajul depozitarii proviziilor pe fagurii marginasi. La constructia acestui tip de hranitor trebuie avuta mare grija ca peretii sa fie bine incleiati, prinsi cu cuie mici si dese, iar interiorul sa fie uns pe toata suprafata cu parafina topita, mai ales la incheieturi, pentru ca siropul sa nu curga.

Hranitoarele Miller si Sibenthal

Sunt asezate pe podisor fiind accesate de albine prin gaura de hranit. Au cam acelasi principiu: 2 jgheaburi mari, putin departate, prin intervalul dintre ele albinele avand acces la marginile interioare ale celor doua jgheaburi. Pentru ca albinele sa patrunda inauntru, in cele doua jgheaburi mari pline cu miere diluata, aceste hranitoare au niste pereti despartitori chiar alaturi de marginile de unde se alimenteaza albinele. Acesti pereti nu le ingaduie sa umble decat prin portiunea din interiorul lor, pe marginea celor doua jgheaburi (a se vedea fotografia din cartea Stuparitul, p 505), peretii fiind etansati cu capacul in partea de sus, accesul albinelor la sirop facandu-se prin partea de jos, fara a putea patrunde cu totul in compartimentele cu sirop. Dupa ce au fost alimentate, hranitoarele sunt acoperite cu un capac sau cu un geam. Sunt foarte practice, albinele putand fi hranite pe orice vreme, atat in cantitati mici cat si in cantitati mari, fara a deschide stupii si fara a strica regimul termic al cuibului.

Exterioare

Stimularea in natura cu miere diluata sau zahar (diluate 40%) se poate face, cu conditia ca hrana sa fie pusa la 100-150 m de stupina, peste sirop punandu-se plutitoare care sa previna inecarea albinelor. Siropul nu trebuie sa fie prea dens pentru a nu determina albinele la furtisag. Operatia se va face la ore fixe si mai per seara, cand albinele din alte stupine s-au retras spre casa. Coloniile slabe care nu pot valorifica acest cules vor fi ajutate cu faguri cu provizii luati din familiile puternice dupa depozitarea siropului. În cazul cand serile sunt reci siropul va fi administrat mai devreme si in cantitate mai mica, pentru ca albinele sa aiba timp sa preia siropul inainte de venirea frigului.

Hranitorul tip Jordan

Este compus dintr-un jgheab lung de 97 cm, larg si inalt de 2 cm facut din tabla, acoperit cu un geam de sticla sau material plastic. La unul din capete, jgheabul are o portiune patrata mai lata ca sa poata incapea gura unei damigene de 5 litri, portiune acoperita cu un capac de tabla cu deschiderea diametrului gurii damigenei. Sub damigeana rasturnata cu fundul in sus, se gaseste un prag de 1 cm din 2 foite de tabla lipite pe muchie, pe care se reazema (figura de la pag. 216 ABC... vol. I). Lichidul din damigeana va curge in jgheab numai la inaltimea acestui prag, care are inaltimea de 1 cm, si numai atunci cand albinele sug lichidul, presiunea de la exterior ingaduind nivelului din damigeana sa coboare pe masura consumului din jgheab. Albinele iau hrana prin 240 de orificii a cate 1 mm facute in peretii jgheabului de-a lungul sau, distantate la 7 mm una de cealalta, fara a intra in contact cu suprafata lichidului din jgheab. În felul acesta ele pot consuma 1 litru de hrana in 3 ore, cu o damigeana de 5 litri hranind 50 de stupi pe zi.

sus

 

 

Dreamweaver Suport Center DHTML Menu / JavaScript Menu - Created Using NavStudio (OpenCube Inc.) Acest site: "Miere de albine pastoral" este o locatie noncomerciala. Viziteaza si ROMAPIS

© 2002 ult rev: 22-mar-18

 

Flag Counter  IP Address
Unique Hits